Acana - karma dla psów
5 GwiazdekKarma sucha

Acana Heritage – sucha karma dla psów

Ocena:
Acana jest marką karm dla zwierząt produkowaną przez Champion Petfoods w Kanadzie. Reklamowana jest jako pokarm biologicznie odpowiedni, wytwarzany ze świeżych, regionalnych składników, bogaty w białko zwierzęce, natomiast ubogi w węglowodany. Przez termin „biologicznie odpowiedni” producent rozumie dietę o dużej zawartości mięsa i składzie odzwierciedlającym pokarm, jaki zwierzęta spożywałyby w naturalnym środowisku.

Acana oferuje aktualnie 4 linie suchych karm: Acana Classics, Acana Heritage, Acana Regionals oraz Acana Singles. Linia Acana Heritage, na której skupimy się w tej recenzji, obejmuje 9 biologicznie odpowiednich, suchych karm dla psów:

  • Acana Puppy Small Breed
  • Acana Puppy Large Breed
  • Acana Puppy & Junior
  • Acana Adult Small Breed
  • Acana Adult Large Breed
  • Acana Senior Dog
  • Acana Light & Fit
  • Acana Sport & Agility
  • Acana Cobb Chicken & Greens

Jako reprezentant linii Acana Heritage wybrana została karma Acana Adult Large Breed.

Acana Adult Large Breed

Acana Adult Large Breed – sucha karma dla psów

Szacowana zawartość składników odżywczych w suchej masie

protein
35.23%
Białko
fat
17.05%
Tłuszcz
carbs
39.77%
Węglowodany

Skład

Świeże mięso kurczaka (13%), dehydratyzowane mięso kurczaka (12%), dehydratyzowane mięso indyka (11%), czerwona soczewica, cały groch zielony (8%), bób, świeże organy kurczaka (wątroba, serce, nerki) (4%), dehydratyzowane mięso śledzia (4%), świeże całe jaja (4%), świeże mięso storni (4%), olej ze śledzia (3%),  tłuszcz z kurczaka (3%), lucerna, zielona soczewica, cały groch żółty, włókno grochu, świeże chrząstki kurczaka (2%), brązowy suszony kelp, świeża cała dynia, świeża cała dynia piżmowa, świeży cały pasternak, świeży jarmuż, świeży szpinak, świeża kapusta sitowata, świeże liście rzepy, świeża cała marchew, świeże jabłka Red Delicious, świeże gruszki Bartlett, liofilizowana wątroba kurczaka, liofilizowana wątroba indyka, świeża cała żurawina, świeże całe borówki, korzeń cykorii, kurkuma, ostropest plamisty, korzeń łopianu, kwiat lawendy, korzeń prawoślazu lekarskiego, owoce dzikiej róży

DODATKI (na 1 kg karmy): E6 (Cynk): 100mg, Enterococcus faecium NCIMB10415: 600×10^6 CFU

Szacowane wartości odżywcze

Białko Tłuszcz Węglowodany Włókno
Gwarantowane 31% 15% 6%
W suchej masie 35.23% 17.05% 39.77% 6.82%
Stosunek kalorii 30.26% 35.56% 34.17%
Pierwszym składnikiem jest świeże mięso z kurczaka – dobre źródło białka, tłuszczy i minerałów. Należy jednak pamiętać, że surowe mięso kurczaka w około 65% składa się z wody. W procesie produkcji ta woda zostaje usunięta, czemu towarzyszy znaczny spadek masy surowca. Tak więc po uwzględnieniu obróbki, składnik ten zajmowałby prawdopodobnie dalszą pozycję na liście.

Drugim składnikiem jest dehydratyzowane mięso kurczaka – skoncentrowane źródło białka zwierzęcego otrzymane w wyniku wysuszenia mięsa kurczaka. Zawiera ok. 2-3 razy więcej białka niż mięso surowe.

Na trzeciej pozycji jest dehydratyzowane mięso indyka – kolejne skoncentrowane źródło białka zwierzęcego, tym razem otrzymane w wyniku wysuszenia mięsa indyka. Zawiera ok. 2-3 razy więcej białka niż mięso surowe.

Czwartym składnikiem jest czerwona soczewica – roślina z rodziny bobowatych stanowiąca źródło węglowodanów, włókna oraz kwasu foliowego. Zawiera również ok. 26% białka, co należy uwzględnić podczas szacowania zawartości mięsa w karmie.

Na piątym miejscu jest groch zielony dostarczający węglowodany, włókno, potas, witaminy A, K, B6 oraz kwas foliowy. Również zawiera dość dużo białka, co należy uwzględnić podczas szacowania zawartości mięsa w karmie.

Szósty jest bób – kolejna roślina z rodziny bobowatych bogata m.in. w węglowodany, włókno i minerały, o sporej zawartości białka.

Następne są świeże organy kurczaka, w których skład wchodzą wątroby, serca i nerki.

Serca z kurczaka, zbudowane w całości z tkanki mięśniowej, są znakomitym źródłem białka, minerałów i witamin z grupy B.

Wątroba kurczaka jest bogata w białko, żelazo i witaminę A.

Nerki kurczaka są źródłem białka i minerałów o niewielkiej zawartości tłuszczu.

Ósmym składnikiem jest dehydratyzowane mięso śledzia – skoncentrowane źródło białka zwierzęcego, otrzymane w wyniku suszenia mięsa śledzia. Zawiera ok. 4 razy więcej białka niż mięso surowe.

Dziewiąte na liście są świeże całe jaja – zawierając wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, są one idealnym źródłem białka. Są również bogate w nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy D, E oraz cholinę.

Dziesiąte jest świeże mięso storni (flądry), stanowiąca dobre źródło białka, kwasów tłuszczowych i minerałów. Należy jednak pamiętać, że surowa flądra w około 70% składa się z wody. W procesie produkcji ta woda zostaje usunięta, czemu towarzyszy znaczny spadek masy surowca. Tak więc po uwzględnieniu obróbki składnik ten zajmowałby prawdopodobnie dalszą pozycję na liście, a biorąc pod uwagę jego już dość dalekie miejsce, można uznać, że dodatek mięsa storni jest bardzo mały.

Olej ze śledzia jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, m.in. EPA oraz DHA, pomagającym zrównoważyć stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w diecie.

Tłuszcz z kurczaka, otrzymywany z kurczaka w wyniku jego przetworzenia (tzw. renderingu). Jest to dobre źródło energii oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych takich jak kw. linolowy czy inne kwasy tłuszczowe z grupy omega-6.

Lucerna to roślina z rodziny bobowatych, bogata w wapń, witaminy, błonnik oraz karoten. Zawiera dość dużo białka (14%-22%), ale nie jest zalecana jako jego główne źródło w pokarmie. Lucerna zawiera również saponiny, które mają działanie antyodżywcze oraz fitoestrogeny, które w większych dawkach mogą wpływać na równowagę hormonalną zwierzęcia.

Zielona soczewica oraz groch żółty również należą do rodziny bobowatych i stanowią źródło węglowodanów, włókna, witamin, minerałów oraz białka.

Chrząstka z kurczaka zawiera glukozaminę i chondroitynę, które wspomagają odbudowę chrząstki stawowej i wzmacniają stawy, poprawiając ich sprawność i odporność na mikrouszkodzenia.

Korzeń cykorii bogaty jest w inulinę – włókno rozpuszczalne i naturalny prebiotyk wspomagający rozwój „dobrych bakterii” w przewodzie pokarmowym. Ta korzystna flora bakteryjna pomaga zwiększyć strawność składników pokarmowych oraz hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym.

Enterococcus faecium dodany został jako probiotyk, czyli tak zwane „dobre bakterie” zasiedlające przewód pokarmowy. Ta korzystna flora bakteryjna pomaga zwiększyć strawność składników pokarmowych oraz hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym. Nie mamy jednak gwarancji, że dodane bakterie nie wyginęły w procesie produkcji karmy lub w czasie jej magazynowania.

Acana Heritage – sucha karma dla psów

Podsumowanie

Reprezentowana przez karmę Acana Adult Large Breed linia Acana Heritage wygląda na suchą karmę dla psów o ponadprzeciętnym składzie.

Szacowana zawartość białka w suchej masie wynosi 35%, tłuszczu – 17%, a węglowodanów – 40%, co daje ponadprzeciętną zawartość białka, przeciętną zawartość tłuszczu oraz mniejszą od przeciętnej zawartość węglowodanów.

Stosunek tłuszczu do białka wynosi ok. 48%.

Karma nie zawiera zbóż.

Wśród pierwszych trzech składników na liście widnieją świeże mięso kurczaka, dehydratyzowane mięso kurczaka oraz dehydratyzowane mięso indyka i stanowią one główne źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pomimo kilku składników mogących zawyżać poziom białka, wygląda na to, że zawartość mięsa w ocenianej karmie jest dość duża.

Podsumowując, linia suchych karm Acana Heritage, reprezentowana przez karmę Acana Adult Large Breed, otrzymuje 5 gwiazdek. Polecamy!

Aktualne ceny karm Acana