John Dog - karma dla psów
4 GwiazdkiKarma sucha

John Dog – sucha karma dla psów

John Dog jest marką karm i przysmaków dla psów produkowaną w Polsce dla John Dog Group sp. z o.o. sp. k.. Reklamowana jest jako pokarm o dużej zawartości mięsa, wytwarzany z naturalnych składników, bez dodatku zbóż, sztucznych barwników i konserwantów.

W ofercie marki John Dog znajduje się aktualnie 6 suchych karm dla psów:

  • John Dog Indyk z Batatami
  • John Dog Wołowina z Batatami
  • John Dog Indyk z Wołowiną i Warzywami
  • John Dog Kaczka z Królikiem i Warzywami
  • John Dog Biała Ryba z Łososiem i Warzywami
  • John Dog Jagnięcina z Warzywami Light

Jako reprezentant marki John Dog wybrana została karma John Dog Kaczka z Królikiem i Warzywami.

John Dog Kaczka z Królikiem i Warzywami

John Dog Kaczka z Królikiem i Warzywami – sucha karma dla psów

Szacowana zawartość składników odżywczych w suchej masie

protein
32.61%
Białko
fat
19.57%
Tłuszcz
carbs
39.67%
Węglowodany

Skład

Kaczka 26% (w tym 16% świeżej kaczki, 10% suszonej kaczki), suszony królik 16%, płatki ziemniaczane 12%, groszek, groszek łuskany, tłuszcz zwierzęcy (drobiowy 8%), hydrolizowane białko kurczaka (hydrolizowana wątróbka drobiowa 7,5%), siemię lniane, suszone jabłka, pulpa buraczana, świeży olej z łososia (1,5%), minerały, drożdże browarniane, MOS (manno-oligosacharydy), suszona cykoria (naturalne źródło FOS i inuliny), suszona marchew, S.T.P.P. (trójpolifosforan sodowy), glukozamina, chondroityna, suszone żurawiny, suszony szpinak, suszone brokuły, suszone jagody, ekstrakty roślinne (Rosemarinus sp., Curcuma sp., Citrus sp., Vitis sp., Syzygium sp., Yucca Schidigera)

DODATKI (na 1 kg karmy): Witamina A (octan retinylu): 20 000 IU; Witamina D3 (cholekalcyferol): 1500 IU; Witamina E (octan alfa-tokoferolu): 100 mg; tauryna: 1000 mg; bentonit (montmorylonit): 1300 mg; Enterococcus faecium NCIMB 10415: 10^9 CFU; żelazo (jednowodny siarczan żelaza (II)): 100,00 mg; miedź (pięciowodny siarczan miedzi (II)): 10,00 mg; cynk (jednowodny siarczan cynku (II)): 140,00 mg; mangan (tlenek manganu (II)): 10,00 mg; jod (jodan wapnia): 1,00 mg; selen (selenin sodu): 0,20 mg

Szacowane wartości odżywcze

Białko Tłuszcz Węglowodany Włókno
Gwarantowane 30% 18% 3.50%
W suchej masie 32.61% 19.57% 39.67% 3.80%
Stosunek kalorii 27.22% 39.66% 33.12%
Pierwszym składnikiem jest kaczka, obejmująca kaczkę świeżą oraz suszoną. Surowiec ten może zawierać mięso, podroby, skórę oraz kości. Nie może natomiast zawierać piór, głów, stóp i jelit. Należy pamiętać, że świeża kaczka w około 65% składa się z wody. W procesie produkcji ta woda zostaje usunięta, czemu towarzyszy znaczny spadek masy surowca. Tak więc po uwzględnieniu obróbki, składnik ten zajmowałby prawdopodobnie dalszą pozycję na liście.

Drugim składnikiem jest suszony królik – skoncentrowane źródło białka zwierzęcego otrzymane w wyniku wysuszenia tkanek królika. Surowiec ten może zawierać mięso, podroby, skórę oraz kości.

Na trzeciej pozycji są płatki ziemniaczane dostarczające skrobię oraz włókno. Ziemniaki są często stosowane jako składnik karm bezzbożowych.

Czwartym i piątym składnikiem są groszek oraz groszek łuskany – źródło węglowodanów, włókna, potasu i witamin A, K, B6 oraz kwasu foliowego. Groszek zawiera również dość dużo białka, co należy uwzględnić podczas szacowania zawartości mięsa w karmie. Producent zastosował tu tzw. „splitting” – rozbicie surowca na dwie oddzielne pozycje, dzięki czemu zajmuje on dalsze miejsce na liście składników. W tym wypadku groszek rozdzielony został na „groszek” oraz „groszek łuskany”.

Następny jest tłuszcz drobiowy, otrzymywany z drobiu w wyniku jego przetworzenia (tzw. renderingu). Jest to dobre źródło energii oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych takich jak kw. linolowy czy inne kwasy tłuszczowe z grupy omega-6.

Hydrolizowana wątróbka drobiowa dostarcza białko, żelazo i witaminę A. Surowiec ten został poddany procesowi hydrolizy, czyli rozerwaniu długich łańcuchów polipeptydowych na krótsze fragmenty. Dzięki temu układ odpornościowy przestaje identyfikować białko jako obce, co wykorzystuje się przy produkcji karm hipoalergicznych. Dodatkową korzyścią hydrolizy jest zwiększenie strawności i przyswajalności białka.

Siemię lniane po zmieleniu jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, pomagającym zrównoważyć stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w diecie. Zawiera również włókno pokarmowe oraz dość dużo białka (ok. 18%), co należy wziąć pod uwagę podczas szacowania zawartości mięsa w karmie.

Suszone jabłka są bogate w węglowodany, witaminy, minerały i błonnik.

Pulpa buraczana to bogaty w włókno pokarmowe produkt uboczny pozostały po ekstrakcji cukru z braków cukrowych.

Olej z łososia jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, m.in. EPA oraz DHA, pomagającym zrównoważyć stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w diecie.

Drożdże browarniane są produktem ubocznym pozostałym po warzeniu piwa. Stanowią źródło witamin z grupy B, choliny i minerałów. Zawierają również ok 45% białka, co należy wziąć pod uwagę podczas szacowania zawartości mięsa w karmie.

Mannooligosacharydy (MOS) to otrzymywany ze ścian komórkowych drożdży, naturalny prebiotyk wspomagający rozwój „dobrych bakterii” w przewodzie pokarmowym. Ta korzystna flora bakteryjna pomaga zwiększyć strawność składników pokarmowych oraz hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym.

Cykoria zawiera inulinę – włókno rozpuszczalne pełniące rolę prebiotyku.

Fruktooligosacharydy (FOS) to kolejny naturalny prebiotyk.

Marchew stanowi bogate źródło beta-karotenu, minerałów i błonnika.

S.T.P.P. (trójpolifosforan sodowy) stosowany jest jako konserwant m.in. przy produkcji przetworów mięsnych, rybnych czy pasz dla zwierząt i oznaczany jest symbolem E452. Związek uważany jest za bezpieczny dla zdrowia, aczkolwiek istnieją doniesienia, iż w dużej dawce może mieć działanie neurotoksyczne. Jego dodatek jest niezgodny z deklaracją producenta o braku konserwantów w składzie karmy.

Glukozamina wzmacnia stawy, hamuje degenerację oraz wspomaga odbudowę zdrowej chrząstki stawowej, stymuluje syntezę kolagenu.

Chondroityna poprawia sprawność i wytrzymałość stawów, a w połączeniu z glukozaminą zwiększa odporność stawów i kości na mikro-uszkodzenia, jak również działa przeciwbólowo.

Kolejne miejsca na liście składników zajmuje mieszanka ziół, owoców i warzyw, bogatych w witaminy, minerały i przeciwutleniacze.

Enterococcus faecium NCIMB 10415 pełni rolę probiotyku, czyli tzw. „dobrych bakterii” zasiedlających przewód pokarmowy. Ta korzystna flora bakteryjna pomaga zwiększyć strawność składników pokarmowych oraz hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym. Nie mamy jednak gwarancji, że dodane bakterie nie wyginęły w procesie produkcji karmy lub w czasie jej magazynowania.

Na liście składników widnieją również minerały. Nie zostały poddane chelatacji (przyłączeniu do komponenty organicznej, np. aminokwasów), która zwiększyłaby ich przyswajalność z przewodu pokarmowego.

John Dog – sucha karma dla psów

Podsumowanie

Reprezentowana przez karmę John Dog Kaczka z Królikiem i Warzywami marka John Dog wygląda na suchą karmę dla psów o ponadprzeciętnym składzie.

Szacowana zawartość białka w suchej masie wynosi 33%, tłuszczu – 20%, a węglowodanów – 40%, co daje ponadprzeciętną zawartość białka i tłuszczu oraz niższą od przeciętnej zawartość węglowodanów.

Stosunek tłuszczu do białka wynosi ok. 60%.

Karma nie zawiera zbóż.

Pomimo deklaracji o braku konserwantów, są one obecne w składzie karmy (trójpolifosforan sodowy).

Pierwsze dwa miejsca na liście składników zajmują kaczka i królik, stanowiące główne źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Nawet jeśli uwzględnimy spory dodatek groszku, zmogącego zawyżać poziom białka i zajmującego aż dwie pozycje na liście składników, zawartość mięsa w karmie wydaje się być dość duża.

Podsumowując, marka suchych karm John Dog, reprezentowana przez karmę John Dog Kaczka z Królikiem i Warzywami, otrzymuje 4 gwiazdki. Polecamy!

Aktualne ceny karm John Dog

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *