Orijen - karma dla psów
5 GwiazdekKarma sucha

Orijen – sucha karma dla psów

pełna gwiazdkapełna gwiazdkapełna gwiazdkapełna gwiazdkapełna gwiazdka
Orijen jest marką karm dla zwierząt produkowanych przez Champion Petfoods w Kanadzie. Reklamowana jest jako pokarm biologicznie odpowiedni, wytwarzany ze świeżych, regionalnych składników, bogaty w białko zwierzęce, natomiast ubogi w węglowodany. Przez termin „biologicznie odpowiedni” producent rozumie dietę o dużej zawartości mięsa i składzie odzwierciedlającym pokarm, jaki zwierzęta spożywałyby w naturalnym środowisku.

Aktualnie w ofercie marki Orijen znajduje się 7 bezzbożowych, biologicznie odpowiednich suchych karm dla psów:

  • Orijen Puppy
  • Orijen Puppy Large
  • Orijen Adult Dog
  • Orijen Senior Dog
  • Orijen Six Fish Dog
  • Orijen Tundra
  • Orijen Regional Red

Jako reprezentant marki Orijen wybrana została karma Orijen Adult Dog.

Orijen Adult Dog

Orijen Adult Dog – sucha karma dla psów

Szacowana zawartość składników odżywczych w suchej masie

protein
42.22%
Białko
fat
20.00%
Tłuszcz
carbs
28.89%
Węglowodany

Skład

Świeże mięso kurczaka (22%), dehydratyzowane mięso kurczaka (15%), świeża wątróbka z kurczaka (4%), świeże mięso śledzia (4%), świeże mięso indyka (4%), dehydratyzowane mięso indyka (4%), świeża wątróbka z indyka (3%), świeże całe jaja (3%), świeże mięso sandacza (3%), świeże mięso łososia (3%), świeże serca kurczaka (3%), chrząstka z kurczaka (3%), dehydratyzowane mięso śledzia (3%), dehydratyzowane mięso łososia (3%), olej z wątróbki kurczaka (3%), czerwona soczewica, zielony groszek, zielona soczewica, lucerna, pochrzyn, włókno grochu, ciecierzyca, dynia, kabaczek, szpinak, marchew, jabłka, gruszki, żurawina, czarne jagody, organiczne wodorosty, korzeń lukrecji, dzięgiel litwor, kozieradka, kwiat nagietka, koper słodki, liście mięty pieprzowej, rumianek, mniszek, cząber, rozmaryn, Enterococcus faecium

DODATKI: Witamina A, witamina D3, żelazo, jod, miedź, mangan, cynk, selen, konserwanty (mieszanina tokoferoli)

Szacowane wartości odżywcze

Białko Tłuszcz Węglowodany Włókno
Gwarantowane 38% 18% 5%
W suchej masie 42.22% 20.00% 28.89% 5.56%
Stosunek kalorii 35.28% 40.58% 24.14%
Pierwszym składnikiem jest świeże mięso kurczaka – dobre źródło białka, tłuszczy i minerałów. Należy jednak pamiętać, że surowe mięso kurczaka w około 65% składa się z wody. W procesie produkcji ta woda zostaje usunięta, czemu towarzyszy znaczny spadek masy surowca. Tak więc po uwzględnieniu obróbki, składnik ten zajmowałby prawdopodobnie dalszą pozycję na liście.

Drugim składnikiem jest dehydratyzowane mięso kurczaka – skoncentrowane źródło białka zwierzęcego, otrzymane w wyniku suszenia mięsa kurczaka. Zawiera ok. 2-3 razy więcej białka niż mięso surowe.

Na trzeciej pozycji jest świeża wątróbka kurczaka, dostarczająca białko, żelazo i witaminę A.

Czwartym składnikiem jest świeże mięso śledzia, stanowiące dobre źródło białka, kwasów tłuszczowych i minerałów. Należy jednak pamiętać, że surowy śledź w około 70% składa się z wody. W procesie produkcji ta woda zostaje usunięta, czemu towarzyszy znaczny spadek masy surowca. Tak więc po uwzględnieniu obróbki składnik ten zajmowałby prawdopodobnie dalszą pozycję na liście.

Na piątym miejscu jest świeże mięso indyka – dobre źródło białka, tłuszczy i minerałów. Należy jednak pamiętać, że surowe mięso indyka w około 65% składa się z wody. W procesie produkcji ta woda zostaje usunięta, czemu towarzyszy znaczny spadek masy surowca. Tak więc po uwzględnieniu obróbki, składnik ten zajmowałby prawdopodobnie dalszą pozycję na liście.

Szóste jest dehydratyzowane mięso indyka – skoncentrowane źródło białka zwierzęcego, otrzymane w wyniku suszenia mięsa indyka. Zawiera ok. 2-3 razy więcej białka niż mięso surowe.

Następna jest świeża wątróbka indyka, dostarczająca białko, żelazo i witaminę A.

Ósmym składnikiem są świeże całe jaja – zawierając wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, są one idealnym źródłem białka. Są również bogate w nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy D, E oraz cholinę.

Dziewiąte i dziesiąte na liście są świeże mięso sandacza i świeże mięso łososia, dostarczające białko, kwasy tłuszczowe i minerały. Należy jednak pamiętać, że surowy sandacz i łosoś w około 70% składają się z wody. W procesie produkcji ta woda zostaje usunięta, czemu towarzyszy znaczny spadek masy surowca. Tak więc po uwzględnieniu obróbki składniki te zajmowałby prawdopodobnie dalsze pozycje na liście.

Świeże serca kurczaka, zbudowane w całości z tkanki mięśniowej, są znakomitym źródłem białka, minerałów i witamin z grupy B.

Chrząstka z kurczaka zawiera glukozaminę i chondroitynę, które wspomagają odbudowę chrząstki stawowej i wzmacniają stawy, poprawiając ich sprawność i odporność na mikrouszkodzenia.

Korzeń cykorii bogaty jest w inulinę – włókno rozpuszczalne i naturalny prebiotyk wspomagający rozwój „dobrych bakterii” w przewodzie pokarmowym. Ta korzystna flora bakteryjna pomaga zwiększyć strawność składników pokarmowych oraz hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym.

Dehydratyzowane mięso śledzia i dehydratyzowane mięso łososia stanowią skoncentrowane źródło białka zwierzęcego, otrzymane w wyniku suszenia mięsa śledzia i łososia. Zawierają ok. 4 razy więcej białka niż mięso surowe.

Czerwona i zielona soczewica to rośliny z rodziny bobowatych stanowiące źródło węglowodanów, włókna oraz kwasu foliowego. Zawierają również ok. 26% białka, co także należy wziąć pod uwagę podczas szacowania zawartości mięsa w karmie.

Zielony groszek dostarcza węglowodanów, włókna, potasu i witamin A, K, B6 oraz kwasu foliowego. Zawiera również dość dużo białka, co należy uwzględnić podczas szacowania zawartości mięsa w karmie.

Lucerna jest rośliną z rodziny bobowatych bogatą w wapń, witaminy, błonnik oraz karoten. Zawiera dość dużo białka (14%-22%), ale nie jest zalecana jako jego główne źródło w pokarmie. Lucerna zawiera również saponiny, które mają działanie antyodżywcze oraz fitoestrogeny, które w większych dawkach mogą wpływać na równowagę hormonalną zwierzęcia.

Ciecierzyca jest kolejną rośliną z rodziny bobowatych stanowiąca źródło węglowodanów, włókna oraz kwasu foliowego. Zawiera również ok. 20% białka, co należy uwzględnić podczas szacowania zawartości mięsa w karmie.

Enterococcus faecium dodany został jako prebiotyk, czyli tak zwane „dobre bakterie” zasiedlające przewód pokarmowy. Ta korzystna flora bakteryjna pomaga zwiększyć strawność składników pokarmowych oraz hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym. Nie mamy jednak gwarancji, że dodane bakterie nie wyginęły w procesie produkcji karmy lub w czasie jej magazynowania.

Na liście składników widnieją również minerały. Zostały one poddane chelatacji (przyłączeniu do komponenty organicznej, np. aminokwasów), co zwiększa ich przyswajalność z przewodu pokarmowego.

Orijen – sucha karma dla psów

Podsumowanie

Reprezentowana przez karmę Orijen Adult Dog marka Orijen wygląda na suchą karmę dla psów o ponadprzeciętnym składzie.

Szacowana zawartość białka w suchej masie wynosi 42%, tłuszczu – 20%, a węglowodanów – 29%, co daje ponadprzeciętną zawartość białka i tłuszczu oraz mniejszą od przeciętnej zawartość węglowodanów.

Stosunek tłuszczu do białka wynosi ok. 47%.

Karma nie zawiera zbóż.

Głównym źródłem białka w karmie są różne, sprecyzowane rodzaje mięsa i podrobów, których zawartość w karmie jest bardzo duża. W związku z tym, nawet po uwzględnieniu niewielkich ilości składników mogących zawyżać poziom białka, karma wygląda na mięsną mieszankę z dodatkiem warzyw, owoców i ziół.

Podsumowując, marka suchych karm Orijen, reprezentowana przez karmę Orijen Adult Dog, otrzymuje 5 gwiazdek. Polecamy!

Aktualne ceny karm Orijen