Taste of The Wild - karma dla psów
5 GwiazdekKarma sucha

Taste of the Wild – sucha karma dla psów

Taste of the Wild, należące do spółki Schell & Kampeter Inc., jest marką bezzbożowych karm dla psów i kotów produkowaną przez Diamond Pet Food w USA. Reklamowana jest jako łatwostrawny pokarm o wysokiej smakowitości, bazujący na mięsie z dodatkiem warzyw i owoców.

Aktualnie w ofercie marki Taste of the Wild znajduje się 9 bezzbożowych karm dla psów:

  • Taste of the Wild High Prairie Puppy
  • Taste of the Wild Pacific Stream Puppy
  • Taste of the Wild Appalachian Valley
  • Taste of the Wild Pine Forest
  • Taste of the Wild Southwest Canyon
  • Taste of the Wild Sierra Mountain
  • Taste of the Wild Wetlands
  • Taste of the Wild High Prairie
  • Taste of the Wild Pacific Stream

Jako reprezentant marki Taste of the Wild wybrana została karma Taste of the Wild Wetlands.

Taste of The Wild Adult Wetlands Canine

Taste of the Wild Wetlands – sucha karma dla psów

Szacowana zawartość składników odżywczych w suchej masie

protein
35.56%
Białko
fat
20.00%
Tłuszcz
carbs
34.67%
Węglowodany

Skład

Kaczka (12,5%), mączka z kaczki (12,5%), mączka z kurczaka (12,5%), bataty, groch, ziemniaki, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszaniną tokoferoli), produkty jajeczne, mączka z ryb oceanicznych, białko ziemniaczane, pieczona przepiórka (1%), pieczona kaczka (1%), wędzony indyk (1%), miazga pomidorowa, minerały, suszony korzeń cykorii, pomidory, borówka amerykańska, maliny, wyciąg z Yucca Schidigera

DODATKI (na 1 kg karmy): Witamina A: 10000 IU, Witamina D3: 750 IU, Witamina E: 150 IU, chelat żelazowo-aminokwasowy (hydrat): 60 mg, chelat miedziano-aminokwasowy (hydrat): 7,0 mg, jednowodny siarczan żelaza: 60 mg, pięciowodny siarczan miedzi: 7,0 mg, jodek potasu: 1,5 mg, chelat manganowo-aminokwasowy (hydrat): 14 mg, tlenek manganu: 14 mg, siarczan manganu: 14 mg, chelat cynkowo-aminowasowy (hydrat): 75 mg, siarczan cynku: 75 mg, selenian sodu: 0,3 mg, aromat naturalny ze zwierząt lądowych i ptactwa

Szacowane wartości odżywcze

Białko Tłuszcz Węglowodany Włókno
Gwarantowane 32% 18% 4%
W suchej masie 35.56% 20.00% 34.67% 4.44%
Stosunek kalorii 29.93% 40.89% 29.18%
Pierwszym składnikiem jest kaczka – źródło białka, tłuszczy i minerałów. Surowiec ten może zawierać mięso, podroby, skórę oraz kości. Nie może zawierać piór, głów, stóp i jelit. Należy pamiętać, że kaczka w około 65% składa się z wody. W procesie produkcji ta woda zostaje usunięta, czemu towarzyszy znaczny spadek masy surowca. Tak więc po uwzględnieniu obróbki, składnik ten zajmowałby prawdopodobnie dalszą pozycję na liście.

Na drugiej i trzeciej pozycji są mączka z kaczki i mączka z kurczaka – skoncentrowane źródła białka zwierzęcego otrzymane w wyniku wysuszenia i zmielenia tkanek odpowiednio kaczki i kurczaka. Surowce te mogą zawierać mięso, skórę oraz kości. W ich skład nie mogą natomiast wchodzić pióra, głowy, stopy i jelita. Zawierają ok. 3 razy więcej białka niż surowa kaczka, czy kurczak.

Czwartym składnikiem są bataty (słodkie ziemniaki) – bogate źródło skrobi, włókna i przeciwutleniaczy. Posiadają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Są one często stosowane jako składnik karm bezzbożowych.

Na piątym miejscu jest groch, stanowiący źródło węglowodanów, włókna, potasu i witamin A, K, B6 oraz kwasu foliowego. Zawiera również dość dużo białka, co należy uwzględnić podczas szacowania zawartości mięsa w karmie.

Szóste są ziemniaki – po ugotowaniu stanowią bogate źródło skrobi oraz włókna. Są one często stosowane jako składnik karm bezzbożowych.

Następny jest tłuszcz z kurczaka, otrzymywany z kurczaka w wyniku jego przetworzenia (tzw. renderingu). Jest to dobre źródło energii oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych takich jak kw. linolowy czy inne kwasy tłuszczowe z grupy omega-6.

Ósmym składnikiem są produkty jajeczne. Jaja, zawierając wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, są idealnym źródłem białka. Są również bogate w nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy D, E oraz cholinę. Produkty jajeczne pozyskiwane są z pękniętych lub w inny sposób uszkodzonych jajek lub resztek jajek zebranych z ferm. Jest to tani surowiec, którego jakość trudno jest określić.

Dziewiąta na liście jest mączka z ryb oceanicznych – skoncentrowane źródło białka zwierzęcego otrzymane w wyniku wysuszenia i zmielenia całych ryb oceanicznych lub ich części. Zawiera ok. 4 razy więcej białka niż ryby surowe. Nie wiemy jednak z jakich gatunków pozyskany został ten surowiec, przez co trudno jest ocenić jego jakość.

Dziesiąte jest białko ziemniaczane – zawierająca ok. 80% protein pozostałość po wyodrębnieniu z ziemniaków skrobi. Białko to charakteryzuje się jednak niższą wartością biologiczną od protein pochodzenia zwierzęcego. Surowiec ten może znacznie zawyżać poziom białka w karmie, co należy wziąć pod uwagę podczas szacowania zawartości mięsa.

Pieczona przepiórka, pieczona kaczka oraz wędzony indyk są źródłami białka zwierzęcego, które zwiększają również smakowitość karmy.

Miazga pomidorowa – bogaty w włókno produkt uboczny pozostały z pomidorów po produkcji soków, zup lub ketchupu.

Korzeń cykorii bogaty jest w inulinę – włókno rozpuszczalne i naturalny prebiotyk, wspomagający rozwój „dobrych bakterii” w przewodzie pokarmowym. Ta korzystna flora bakteryjna pomaga zwiększyć strawność składników pokarmowych oraz hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym.

Część minerałów została poddana chelatacji, czyli przyłączeniu do komponenty organicznej, np. aminokwasów, co zwiększa ich przyswajalność z przewodu pokarmowego.

Taste of the Wild – sucha karma dla psów

Podsumowanie

Reprezentowana przez karmę Taste of the Wild Wetlands marka Taste of the Wild wygląda na suchą karmę dla psów o składzie powyżej przeciętnej.

Szacowana zawartość białka w suchej masie wynosi 36%, tłuszczu – 20%, a węglowodanów – 35%, co daje ponadprzeciętną zawartość białka i tłuszczu oraz zawartość węglowodanów poniżej przeciętnej.

Stosunek tłuszczu do białka wynosi ok. 56%.

Karma nie zawiera zbóż.

Pierwszymi trzema składnikami są mięso z kaczki, mączka z kaczki oraz mączka z kurczaka i stanowią one główne źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Nawet jeśli uwzględnimy dodatek groszku i białka ziemniaczanego zawyżających poziom białka, wygląda na to, że zawartość mięsa w karmie jest dość duża.

Podsumowując, marka suchych karm Taste of the Wild, reprezentowana przez karmę Taste of the Wild Wetlands, otrzymuje 5 gwiazdek. Polecamy!

Aktualne ceny karm Taste of the Wild

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *