Wiejska Zagroda - karma dla psów
5 GwiazdekKarma sucha

Wiejska Zagroda – sucha karma dla psów

Wiejska Zagroda jest polską marką karm i przysmaków dla psów. Reklamowana jest jako pokarm wytwarzany z naturalnych, świeżych składników, o niskiej zawartości węglowodanów, bez dodatku zbóż, glutenu, konserwantów oraz surowców modyfikowanych genetycznie.

Aktualnie w ofercie marki Wiejska Zagroda znajduje się 5 suchych karm dla psów:

  • Wiejska Zagroda Indyk z Jagnięciną
  • Wiejska Zagroda Indyk z Królikiem
  • Wiejska Zagroda Kaczka z Gruszką
  • Wiejska Zagroda Jagnięcina ze Szpinakiem
  • Wiejska Zagroda Białoryby

Jako reprezentant marki Wiejska Zagroda wybrana została karma Wiejska Zagroda Indyk z Jagnięciną.

Wiejska Zagroda Indyk z Jagnięciną

Wiejska Zagroda Indyk z Jagnięciną – sucha karma dla psów

Szacowana zawartość składników odżywczych w suchej masie

protein
34.78%
Białko
fat
22.83%
Tłuszcz
carbs
32.07%
Węglowodany

Skład

Mięso indyka (45%, w tym 27,5% suszone mięso indyka, 17,5% świeże mięso indyka), tłuszcz drobiowy (11%), groszek, groszek łuskany, suszone płatki ziemniaków, suszone mięso jagnięce (5%), hydrolizowane białko zwierzęce (4%), suszone drożdże browarnicze, nasiona lnu, białko ziemniaczane, pulpa buraczana, celuloza, minerały, suszone marchewki, świeży olej z łososia (0,5%), suszona cykoria (naturalne źródło FOS i inuliny), MOS (mannooligosacharydy), glukozamina, chondroityna, wyciągi roślinne (rozmaryn, cytrusy, kurkuma, winorośl, czapetka, Yucca Schidigera)

DODATKI (na 1 kg karmy): witamina A 20.000 mg, witamina D3 1.500 mg, witamina E 120 mg, żelazo 100 mg, miedź 10 mg, cynk 140 mg, mangan 10 mg, jod 1 mg, selen 0.2 mg

Szacowane wartości odżywcze

Białko Tłuszcz Węglowodany Włókno
Gwarantowane 32% 21% 4%
W suchej masie 34.78% 22.83% 30.07% 4.35%
Stosunek kalorii 28.44% 45.33% 26.22%
Pierwszym składnikiem jest mięso indyka, obejmujące mięso suszone oraz świeże.

Suszone mięso indyka to skoncentrowane źródło białka zwierzęcego, otrzymane w wyniku suszenia mięsa indyka. Zawiera ok. 2-3 razy więcej białka niż mięso surowe.

Świeże mięso indyka dostarcza białka, tłuszczy i minerałów. Należy jednak pamiętać, że surowe mięso indyka w około 65% składa się z wody. W procesie produkcji ta woda zostaje usunięta, czemu towarzyszy znaczny spadek masy surowca. Tak więc po uwzględnieniu obróbki, składnik ten zajmowałby prawdopodobnie dalszą pozycję na liście.

Drugim składnikiem jest tłuszcz drobiowy, otrzymywany z drobiu w wyniku jego przetworzenia (tzw. renderingu). Jest to dobre źródło energii oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych takich jak kw. linolowy czy inne kwasy tłuszczowe z grupy omega-6.

Na trzeciej oraz czwartej pozycji znajdują się groszek oraz groszek łuskany – źródło węglowodanów, włókna, potasu i witamin A, K, B6 oraz kwasu foliowego. Groszek zawiera również dość dużo białka, co należy uwzględnić podczas szacowania zawartości mięsa w karmie. Producent zastosował tu tzw. „splitting” – rozbicie surowca na dwie oddzielne pozycje, dzięki czemu zajmuje on dalsze miejsce na liście składników. W tym wypadku groszek rozdzielony został na „groszek” oraz „groszek łuskany”.

Na piątym miejscu są suszone płatki ziemniaków dostarczające skrobię oraz włókno. Ziemniaki są często stosowane jako składnik karm bezzbożowych.

Szóste jest suszone mięso jagnięce – skoncentrowane źródło białka zwierzęcego otrzymane w wyniku wysuszenia mięsa jagnięcego. Zawiera ok. 2-3 razy więcej białka niż mięso surowe.

Następne jest hydrolizowane białko zwierzęce – źródło białka zwierzęcego otrzymywane z produktów pochodzenia zwierzęcego. Oprócz mięsa i narządów wewnętrznych mogą to być także różne odpadki z rzeźni, m.in.: skóry, rogi, kopyta, sierść, pióra, krew itp. Charakteryzują się one zwykle gorszą przyswajalnością niż mięso i są stosowane w tańszych karmach. W tym wypadku zostały poddane procesowi hydrolizy, czyli rozerwaniu długich łańcuchów polipeptydowych na krótsze fragmenty. Dzięki temu układ odpornościowy przestaje identyfikować białko jako obce, co wykorzystuje się przy produkcji karm hipoalergicznych. Dodatkową korzyścią hydrolizy jest zwiększenie strawności i przyswajalności białka.

Drożdże browarnicze są produktem ubocznym pozostałym po warzeniu piwa. Stanowią źródło witamin z grupy B, choliny i minerałów. Zawierają również ok 45% białka, co należy wziąć pod uwagę podczas szacowania zawartości mięsa w karmie.

Nasiona lnu (siemię lniane) po zmieleniu są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, pomagającym zrównoważyć stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w diecie. Zawierają również włókno pokarmowe oraz dość dużo białka (ok. 18%), co należy wziąć pod uwagę podczas szacowania zawartości mięsa w karmie.

Białko ziemniaczane – zawierająca ok. 80% protein pozostałość po wyodrębnieniu z ziemniaków skrobi. Białko to charakteryzuje się jednak niższą wartością biologiczną od protein pochodzenia zwierzęcego. Surowiec ten może znacznie zawyżać poziom białka w karmie, co należy wziąć pod uwagę podczas szacowania zawartości mięsa.

Pulpa buraczana to bogaty w włókno pokarmowe produkt uboczny pozostały po ekstrakcji cukru z braków cukrowych.

Celuloza jest nierozpuszczalnym włóknem pokarmowym, które nie ulega trawieniu. Zwiększa ona objętość mas kałowych i wpływa korzystnie na perystaltykę jelit.

Marchew stanowi bogate źródło beta-karotenu, minerałów i błonnika.

Olej z łososia jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, m.in. EPA oraz DHA, pomagającym zrównoważyć stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w diecie.

Cykoria zawiera inulinę – włókno rozpuszczalne i naturalny prebiotyk wspomagający rozwój „dobrych bakterii” w przewodzie pokarmowym. Ta korzystna flora bakteryjna pomaga zwiększyć strawność składników pokarmowych oraz hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym.

Mannooligosacharydy (MOS) i fruktooligosacharydy (FOS) to kolejne naturalne prebiotyki.

Glukozamina wzmacnia stawy, hamuje degenerację oraz wspomaga odbudowę zdrowej chrząstki stawowej, stymuluje syntezę kolagenu.

Chondroityna poprawia sprawność i wytrzymałość stawów, a w połączeniu z glukozaminą zwiększa odporność stawów i kości na mikro-uszkodzenia, jak również działa przeciwbólowo.

Na liście składników widnieją również minerały. Nie wiemy, czy zostały poddane chelatacji (przyłączeniu do komponenty organicznej, np. aminokwasów), która zwiększa ich przyswajalność z przewodu pokarmowego.

Wiejska Zagroda – sucha karma dla psów

Podsumowanie

Reprezentowana przez karmę Wiejska Zagroda Indyk z Jagnięciną marka Wiejska Zagroda wygląda na suchą karmę dla psów o ponadprzeciętnym składzie.

Szacowana zawartość białka w suchej masie wynosi 35%, tłuszczu – 23%, a węglowodanów – 32%, co daje ponadprzeciętną zawartość białka i tłuszczu oraz mniejszą od przeciętnej zawartość węglowodanów.

Stosunek tłuszczu do białka wynosi ok. 66%.

Karma nie zawiera zbóż.

Pierwsze miejsce na liście składników zajmują suszone oraz surowe mięso indyka stanowiące główne źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Nawet jeśli uwzględnimy dodatek groszku i białka ziemniaczanego zawyżających poziom białka, wygląda na to, że zawartość mięsa w karmie jest dość duża.

Podsumowując, marka suchych karm Wiejska Zagroda, reprezentowana przez karmę Wiejska Zagroda Indyk z Jagnięciną, otrzymuje 5 gwiazdek. Polecamy!

Aktualne ceny karm Wiejska Zagroda

Twoja ocena